<$BlogRSDUrl$>

9/22/2005

 
Ongeneerde reclame

'De gebroeders Kaygun' gaat over een Koerdische familie. De vader kwam als gastarbeider naar Nederland, later volgde zijn gezin. Het boek schetst de abrupte overgang van een leven op het platteland, waar water per emmer gehaald moest worden, naar de moderniteit die Nederland heet. Het boek beschrijft ook de verandering van het Nederlandse klimaat jegens allochtonen. Toen vader Kaygun aankwam, was Nederland op zijn best tolerant of in ieder geval onverschillig. Na 11/9 en de moord op Theo van Gogh is die onverschilligheid veranderd in wantrouwen en vijandigheid.

Annerieke Goudappel laat de de gezinsleden zelf aan het woord. Er is geen alwetende verteller die ons, over de hoofden van de betrokkenen, als deskundige eens vertelt hoe het werkelijk zit.
De auteur is er wel, maar alleen in de manier waarop ze de verhalen optekent uit de monden van de familie. Goudappel weet de verhalen zo op te schrijven dat ze authentiek en direct blijven, alsof niet Goudappel, maar jij als lezer met de familie aan de praat bent geraakt. Je hoort de zinnen uit de mond van de vader of de moeder rollen: 'Op een dag bracht zijn oom Kemal, die tot in de wijde omtrek bekendstond om zijn moed, zijn slimheid en zijn revolvers, een radio mee naar het dorp' (p.19).

Het is non-fictie, maar 'de gebroeders Kaygun' leest als een roman. Een goede roman.


De gebroeders Kaygun. Omzwervingen van een Koerdische familie.
Annerieke Goudappel.
Atlas.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?