<$BlogRSDUrl$>

3/07/2005

 
Piercen

Elke avond werd er veel gedronken op de studentenvereniging, maar deze avond was uitzonderlijk. Ik weet niet of we 20, 30 of 40 bier ophadden. Het was genoeg om dronken te zijn. Nu bereikten we het tijdstip dat we nog maar met een man of acht aan de bar zaten. We stopten met bier en gingen over op de sterke drank. Dit waren mijn lievelingsmomenten. Die in alcohol gedompelde intimiteit, die vriendschap voor het leven, die nutteloosheid van de nacht te kunnen genieten zonder schuldgevoel...Dit was ook meestal het moment voor 'goede gesprekken'. Je kon rustig vertellen wat je echt van iemand vond, want de kans was groot dat geen van beiden het nog wist de volgende dag. En als het te lief of juist te naar was, kon je het gesprek altijd nog op de hoeveelheid drank schuiven.

Ivan dronk het meest van ons allemaal. Hij had grote handen en gooide de glazen bier zo in zijn keelgat, als een stripfiguur. Op dit tijdstip waren alleen de resultaatdrinkers nog over: het ging ons vanaf het eerste biertje om dronken worden. Als Ivan dronken was, waren er twee opties. Of hij werd agressief, of hij werd geil.

Vandaag had Ivan het in zijn hoofd gehaald dat hij zichzelf durfde te piercen. Hij had een veiligheidsspeld en prikte daarmee in de buurt van zijn wenkbrauw. De barman zei nog dat hij eerst moest ontsmetten. Ivan haalde de veiligheidsspeld door de wodka. Met zijn grote duim en wijsvinger pakte hij zijn wenkbrauw en prikte nogmaals met de veiligheidsspeld. Wij ontmoedigden hem. Doe maar niet Ivan.

Ivan werd kwaad op ons. Geloofden wij soms niet dat hij dit durfde? Ach die wenkbrauw was voor mietjes. Weet je wat hij wel durfde? Zijn voorhuid aan de bar vast te nieten.
'Ja ja, dat durf jij wel, dat geloven we. Maar doe maar een andere keer'
Ivan vond ons onvoldoende onder de indruk. Hij liep naar boven om een nietmachine te pakken. Hij kwam naar beneden met zijn lul uit zijn broek en een nietmachine als trofee in zijn linkerhand.
'Ik ga het doen'
Hij ging op het verhoginkje onder de bar staan en legde zijn lul op de bar. De nietmachine haalde hij door de wodka.
'Ontsmet'
De aanwezige mannen keken glazig toe, maar een andere vrouw en ik konden het niet meer aanzien en duwden Ivan op de grond. De nietmachine gooiden we buiten zijn bereik.
'We geloven dat je het durft, maar kappen nou'

Ivan werd kwaad. We werden uitgemaakt voor domme teven en we moesten ons er niet mee bemoeien. Hij wist wat hij deed. Met trutten zoals wij ging de hele wereld naar de klote. Hij wilde ons wat doen, maar de andere jongens sprongen er tussen. Het werd een opstootje. Hij wilde de nietmachine terug, maar de andere jongens werkten hem de kroeg uit en gooiden zijn jas na. We hoorden zijn gescheld en geschop door de straten galmen.

Inmiddels is het tien jaar later. Ik was op kraamvisite bij Ivan. Toen we naar zijn dochtertje keken, zei hij dat hij haar gedeeltelijk aan mij had te danken.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?