<$BlogRSDUrl$>

5/12/2003

 
Een apologie van de literatuur. Ook voor managers. Juist voor managers

Op de terugweg van een vaardigheidstraining 'omgaan met weerstand' bedenk ik in de file op de A58 tussen Goes en Bergen op Zoom (wie moet daar nu zijn???) hetvolgende.
Heeft iemand al de vergelijking getrokken tussen Sars en Jose Saramago's boek Blindness? In dit boek beschrijft Saramago (nobelprijs winnaar voor literatuur 1998) hoe een stad wordt getroffen door een besmettelijke vorm van blindheid. Het begint kleinschalig, maar al gauw is er sprake van een heuse epidemie. Net als in de huidige Sars-epidemie, worden getroffenen in quarantaine gezet. Ze worden opgesloten in een voormalig psychiatrische inrichting. Er is geen contact met de buitenwereld. Bang als men is voor besmetting, wordt het eten over de muur gegooid. De zieken moeten het onderling zien te redden. Het is niet zo'n mooie wereld die Saramago daar schildert. We zien de beschaving laagje voor laagje eroderen: 'Blindness is a powerful portrayal of man's worst appetites and weaknesses' (omslag van het boek).

Ik ben ervan overtuigd dat het voor het goed van de wereld oneindig veel belangrijker is dat bestuurders en managers dit boek als bagage hebben dan duizend vaardigheidstrainingen onderhandelen, omgaan met weerstand en projectmanagement.


This page is powered by Blogger. Isn't yours?